Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez és a felhasználói élmény javításához. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk. Adatvédelmi tájékoztató
Menü

Munkavédelmi cipő mikroszálas bőrből

Munkavédelmi cipő mikroszálas bőrből

Munkavédelmi cipő vásárlása során szinte kivétel nélkül felmerülő kérdés:

"Akkor ez a cipő rendes bőrből készült?"

Ilyen esetekben három válaszlehetőséggel tudunk szolgálni:

  • Igen, állati eredetű, valódi bőrből készül
  • Nem, műbőr
  • Nem, ez a felső rész modern, mikroszálas bőrből készül

Valódi bőr - egyre ritkábban hangzik el ez a válasz, csak a középkategóriás lábbelik felső szegmensében és a prémium minőségű lábbelik esetében fordul elő, hiszen a valódi bőr piaci ára nagyon magas.

Műbőr - a standard munkavédelmi lábbelikre jellemző, ott a fentartható ár/érték arány érdekében igyekeznek minimalizálni az anyagköltségeket.

Mikroszálas bőr - válasz esetén pedig el is jutunk a mai témánkhoz.

 

De pontosan mi is az a mikroszálas bőr?

A bőrt, mint alapanyagot nem igazán kell bemutatni senkinek, mindenki találkozott már vele élete folyamán valamilyen formában.

A mikroszálakkal is ugyan ez a helyzet, csak ezeket kevésbé ismerjük vagy kisebb figyelmet fordítunk rájuk mindennapjaink során. Mikroszál van például a bútorok kárpitjában, a modern sportcipőkben, az autók belső terében, ipari szűrőkben, sőt még az arckrémekben és tisztítószerekben is.
A mikroszálaknak nem csak a hosszát, az alakját és tulajdonságait is lehet szabályozni. Ilyen tulajdonságok lehetnek: a lágyság, tartósság, nedvesség felszívó, - víztaszító képesség, elektrosztatikus ellenállás és a szűrési képességek.

A mikroszál és a bőr együtt, a legmagasabb minőségű szintetikus bőr alapanyagot képzi, ami csúcstechnológiás bőrterméknek számít. Nem összetévesztendő a műbőr alapanyaggal.

Nézzük is meg egy kicsit közelebbről:

A mikroszálas bőr tehát valódi bőrből, hozzáadott ultra-finom rostkötegekből (az ultra finom rostkötegek átmérője 0.7 denier alatti, ami nagyjából egy hajszál ármérőjének az 1/6 része) és magas minőségű poliuretán gyanta alapanyagokból készül. Szerkezetét tekintve nem szőtt technológiájú, 3 dimenziós struktúrával rendelkezik.

Tulajdonságai nagyon hasonlítanak a valódi bőrre, azonban bizonyos fizikai és kémiai jellemzői jobbak, mint a természetes bőrnek. Kiemelkedő teljesítménye miatt a mikroszálas bőr ma már a valódi bőr tökéletes alternatívája.

 
Most pedig lássuk, hogy pontosan milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk, ha mikroszálas bőr felső résszel rendelkező munkavédelmi cipőt választunk.
 

Általában mindenkit a hátrányok érdekelnek a leginkább, szóval kezdjünk is ezzel és legyünk gyorsan túl rajtuk:

A "természetes", valódi bőr lábbelikkel szemben a mikroszálas bőr felső résszel rendelkező lábbelik egyetlen hátránya az, hogy mindenki fél tőlük.
Ha valaki meglát egy valódi bőr címkével ellátott lábbelit az készpénznek veszi, hogy az jobb, mint egy mikroszálas vagy textil felső rész, hiszen mégiscsak bőr.

Rengeteg olyan szintetikus anyag érhető el a piacon, ami sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik vagy sokkal alkalmasabb az adott igénybevételhez, mint a bőr.

Ilyenkor sokszor halljuk azt, hogy semmi nem jobb a bőrnél, ez a tapasztalat. Hiszen 30-40 éven keresztül mindenki bőr cipőben dolgozott és az jó volt. Tudjuk, hogy furcsa és szokatlan, de ha 30-40 évvel ezelőtt képesek lettek volna előállítani a napjainkban is elérhető mikroszálat, akkor manapság mindenki azt keresné. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy a bőrnek nincs helye a munkavédelemben, csupán azt szeretnénk, ha mindenki megismerné az új lehetőségeket és nyitottabbá válna a modern technológia által kínált lehetőségekre.
Gondoljunk csak a repülőgépek evolúciójára, először fa keretbe feszített bőr szárnyakat használtak, hogy elérjék a repüléshez szükséges felhajtóerőt, manapság több száz tonnás fém szerkezetek repülnek a fejünk fölött és ezt teljesen természetesnek tartjuk.
Mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja ki a modern megoldásokat. 

 

Most pedig lássuk az Előnyöket:

Fontos tudni, hogy a mikroszálas anyagok között is vannak különbségek, akárcsak a különböző típusú bőrök között. Igyekeztünk összegyűjteni azokat az előnyöket, amelyek általánosan jellemzőek az összes mikroszálas felső részre.

  • Magasabb szakadás – és kopásállóság, jobb szakítószilárdság, fagy- és saválló tulajdonságok
  • Könnyű, lágy, szagmentes és színét hosszú ideig megőrzi
  • A mikroszálnak köszönhetően szabályozható a légáteresztő képesség, így a hidrofobizálási eljárás után is optimális légáramlást biztosít
  • Antibakteriális, penész- és molyálló, allergénanyag-mentes
  • Jobb felületi hatás, szebb textúra érhető el, mint a valódi bőrnél
  • Könnyen tisztítható, akár 40Cº-on, mosógépben mosható (acélbetétes verzió esetén, érdemes vigyázni a mosógépre)
  • 21. századi környezetbarát termék
Tartalomhoz tartozó címkék: munkavédelem cikk

Keresés